Een vlonder in de tuin zorgt voor meer gezelligheid en sfeer. Waar terrastegels vaak een beetje kil en zakelijk over kunnen komen, is een vlonder in je tuin speels en lekker vrolijk. Zet er een gezellig tuinsetje op en je waant je op een mediterraans terras. Als het weer meewerkt tenminste. Een vlonder is eenvoudig zelf te maken. Kies voor hardhout of composiet. Beide materialen gaan erg lang mee en zijn bovendien duurzaam. Zorg er wel voor dat de vlonder een soort van zwevend platvorm wordt. Dit doe je door onder de vlonder een raamwerk met regels te maken. Wanneer je vlonderplanken direct op een (harde) ondergrond plaatst kunnen ze niet goed drogen en gaat je vlonderconstructie minder lang mee. In deze blog gaan we verder in op welke ondergrond je bij een vlonder kunt gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat neerslag goed weg kan trekken in de ondergrond is het belangrijk dat deze doorlatend is. Er zijn diverse opties die je aan kunt brengen als laag onder een vlonder. Zand wordt het meeste gebruikt. Een belangrijke eigenschap hiervan is dat het water goed en snel afvoert waardoor het niet onder de vlonder blijft staan. Ook is zand goedkoop en kan het tot een glad geheel worden aangetrild. Hierdoor wordt een vlonder een stabiel geheel. Schelpen of grind kunnen ook prima als ondergrond voor een vlonder worden gebruikt. Net als zand voert het water goed af en het ziet er ook nog eens fraai uit. Wel is het aan te raden om eerst worteldoek neer te leggen voordat je schelpen, zand of grind stort. Hierdoor is er een minimale kans dat onkruid weelderig gaat tieren onder je vlonder.
Om zo lang mogelijk van een vlonder te genieten moet je deze af en toe onderhouden. Doe dit bij voorkeur in het voor- en najaar. Verwijder alle vuil zoals zand en bladeren met een bezem of een bladblazer. Groene aanslag haal je op een houten vlonder weg met water en een reinigingsmiddel en spoel je daarna goed schoon met water. Bij een composieten vlonder kun je een hogedrukreiniger gebruiken. Wil je het hout extra onderhouden? Behandel het dan met olie of beits. Wanneer je dit 1 of 2 keer per jaar doet behoudt de houten vlonder zijn prachtige uitstraling.