Het gewicht van een betonpoer kan enorm variëren. Weegt het allerkleinste formaat ongeveer 17 kilo, het gewicht van de aller zwaarste betonpoer kan wel zo’n 240 kilo bedragen. Dat is een behoorlijk verschil natuurlijk. Dit heeft niet zozeer te maken met het materiaal prefab beton waaruit een poer is vervaardigd maar voornamelijk met de afmeting en de vormgeving. Zo wordt een betonpoer van 12x12 gebruikt voor smalle houten staanders en een grote betonpoer van 25x25x70 voor grotere projecten.
Wat je bouwplannen ook zijn, alles valt of staat met een goede fundering die stabiliteit biedt. Met betonpoeren creëer je deze op een eenvoudige en goedkope manier. Betonpoeren zorgen ervoor dat het gewicht van een constructie in de ondergrond goed en evenredig wordt verdeeld. Ook zorgen betonpoeren ervoor dat bij storm en harde wind een bouwwerk stevig op zijn plek blijft staan en niet om- of weg kan waaien. In de bouwwereld en de particuliere sector wordt er steeds meer gebruik gemaakt van betonpoeren. En waarom ook niet? Het is minder arbeidsintensief en goedkoper dan het storten van een compleet gemetselde fundering. Bovendien is het materiaal beton zeer sterk, bestand tegen alle weerselementen, vochtbestendig, gaat het vele jaren mee en is het duurzaam. Een betonpoer heeft tevens een beschermende functie voor de palen of staanders die erop worden bevestigd.
Betonpoeren plaatsen gaat zeer eenvoudig in zijn werk. Graaf een gat waarin het grootste gedeelte van de poer inpast qua diepte en breedte en leg er voor extra stabiliteit eventueel een funderingstegel onderin. Let wel, hoe zwaarder het gewicht van een betonpoer, hoe moeilijker deze is te tillen. Het kan dus zijn dat je er een kraantje of ander tilmiddel bij nodig hebt. Zorg dat de poer waterpas en haaks staat en vul het gat op met snelcement of beton. Na droging staat de poer zo stevig als een huis en is de basis gelegd voor een stabiele fundering van een bouwconstructie.